- Typ Värpras
- Vuxenvikt: Tupp 2,8 kg, Höna 2 kg
- Antal ägg: Ca 220-250 /år
- Äggvikt: 50-55g
- Äggfärg: Vit
- Könsvisning: Nej
Ölandshönan är en robust hönsras som återfanns i byn Kåtorp på västra Öland under 1980-talet. Det var hos en kvinna vid namn Katarina som den sista flocken Ölandshöns hittades och bestod av 2 tuppar och 6 hönor. Hennes styvmor Berta Johansson, som då var drygt 90 år, hade 1985 överlåtit hönsflocken till Katarina. Berta hade tagit över en gårdsflock från sin farbror och som också i sin tur hade övertagit djur och gård från sina föräldrar. Enligt Berta ska veterligen ingen inblandning av rashöns ha skett, trots erbjudandet vid ett tillfälle om att köpa Vit Leghorn som under en intensiv period fick stor spridning i det gamla jordbrukssamhället.
Ölandshönan är medelstor med en hönvikt på ca 2 kg och tuppvikt på ca 2,8 kg. Äggfärgen är benvit eller beige till svagt ljusbrun och äggen väger ca 50 – 55 g.
Benen är glatta med varierande färg och likaså näbbfärgen är varierande. Kammen är enkel. Både upprättstående och hängande kan hos hönorna förekomma. Haklapp och kam är välutvecklade hos tupparna. Öronskivorna är oftast vita men kan förekomma med röda inslag.
Stjärten är högt vinklad och relativt lång. Styrfjädrarna kan hos hönorna även vara svagt böjda. Färgen varierar i allt mellan olika nyanser av grårandigt, viltteckning, svart, blommigt, guld mm.
Ursprungshönorna som hittades var tvärrandiga och tupparna vita.
När Ölandshönsen togs tillvara ruvade väldigt få djur, i princip inga alls. I kombination med den goda värpningen skulle detta kunna tros vara resultatet av generationers selektiv avel mot bättre produktion.
Ölandshönan är en duktig fodersökare och bra på att hålla ett öga mot faror samt är mycket härdiga mot i Sverige förekommande sjukdomar. Dessa inre egenskaper är extra viktiga att bevara. Ölandshönans effektiva fodersök gör den tillsammans med den goda värpningen särskilt ekonomisk. Detsamma gäller dess härdighet gentemot vanligt förekommande sjukdomar, vilket gör att bortfallet av kycklingar och unghöns blir marginellt i jämförelse med många andra raser. Ölandshönan lämpar sig mycket väl som gårdsflock för självhushållning.
Under åren 2023 till 2028 utvärderas och bedrivs avel på Ölandshönan i Svenska Kulturhönsföreningens regi. Vi förbereder att Stambokföra rasen 2028, men har redan skapat ett nätverk av uppfödare som samverkar inom föreningen, utvärderar, dokumenterar och hjälper varandra i avelsarbetet. Vi avlar för rastypiska djur och verkar för att förbättra värpningen. Dokumentationen kommer de närmsta åren att ge oss möjlighet att ge exaktare siffror på värpning, äggvikt, mm.
Uppfödare Ölandshöna
För närvarande sker ingen försäljning av avelsägg eller levande djur. Inte heller sker det någon förmedling av kontakter till uppfödare.
Rasen utvärderas av kulturhönsföreningen. Du som vill delta i avelsprojektet behöver bli medlem i Svenska Kulturhönsföreningen och därefter kontakta Koordinatorn.