Fiftyfive Flowery Guld

 • Typ: Värpras
 • Vuxenvikt: Tupp ~ 2 kg, Höna ~ 1,2 kg
 • Antal ägg: Ca 250 / år
 • Äggvikt: 60 – 70 gram
 • Äggfärg: Vit
 • Könsvisande: Ja
 • Koordinator
 • Uppfödare
 • Rödlistestatus 2022: 83 djur, 8 besättningar
 • Rödlistestatus 2021: 68 djur, 7 besättningar
 • Rödlistestatus 2020: 91 djur, 9 besättningar
FF Guld. Tupp och höna

Den småländske pastorn och hönsgenetikern Martin Silverudd skapade sin första ras 1955. Det är anledningen till den första delen i namnet Fiftyfive Flowery. Den andra delen – Flowery – kommer ifrån att hönorna i både Fiftyfive Flowery Guld och Silver (FFG respektive FFS) är ”blommiga”. De bär på genen för vitfläckig fjäderdräkt.

Martin Silverudd ville skapa en ras som på något sätt kunde konkurrera med de värphybrider som de amerikanska monopolen saluförde och som mindre svenska äggproducenter skulle kunna se som ett alternativ. Genom att enkelt kunna sortera bort tuppar vid kläck, skulle kostnaderna för framtagande av värphönor bli mindre.

I aveln för att skapa FF använde han 70% Överlida och Hårsbäcks Vit Leghorn och 30% Brun Leghorn. Detta var linjer som länge varit produktiva i svensk avel. I den slumpvisa korsningen fick Martin S. fram de färger som ligger under dominant vitt i Vit Leghorn. I tre år selekterade och inavlade han för att renodla den genuppsättning som sedan dess kännetecknar FF.

Fiftyfive Flowery Guld. Tupp och höna.
FF Guld. Hönor.
Fiftyfive Flowery Guld. Hönor. Fint trefärgade ur ursprunglig besättning.

Fiftyfive Flowery Guld är könsvisande som daggamla. De ger även tydligt könsvisande daggamla kycklingar vid korsning med FFG-tupp mot silverfärgade hönor av annan ras. Generna som gör FFG könsvisande är B (Barred – tvärrandigt), e+ (Viltteckning) och mo (vitblommigt). Dessa gener i samspel ger en trefärgat vit/guld/svart-tecknad höna och en nästa helt vit tupp. FFG-tupparna får med tiden ofta en gul ton i det vita och har mer eller mindre guldstänk i sadel och hals, bla.

Det finns idag FFG med två huvudsakliga ursprung. En som genomgående är ljusare med ursprung i Uppland och en som genomgående är mörkare trefärgad med ursprung i Bohuslän. Genom tiderna har människan använt sig av korsning mellan produktiva raser för att få avkommor som blir högproduktiva brukshöns. Effekten av sådana korsningar blir ofta att korsningshönorna i första generation producerar mycket bättre än sina fader – respektive moderraser.

FF Guld. Höna.
FF Guld. Daggammal hönkyckling tv och daggammal tuppkyckling th.

Korsar man FFG-tupp med hönor av silverras får man genomgående ljusa tuppkycklingar och bruna/guld-färgade hönkycklingar. Ex på korsningar som kan vara lämpliga: FFG-tupp och hönor av tex Silverhamps, Smålandshöns, Delaware, Isbar och QS Silver av produktiva linjer. Det är också möjligt att kläcka könsvisande korsningar där tuppen är av Eksjöhöna, mfl liknande och hönsen av FFG. FFG är en aktiv och livlig, produktiv värpras. Rasen är en Leghorn och en av de bättre värpraserna vi har i landet idag, och skall värpa vita ägg. Det finns tecken på att Martin Silverudd själv har experimenterat med inkorsning av andra skalfärger men det kan även vara något som tillkommit under flera årtionden utan organiserad avel. Därför förekommer det förutom kritvita även ljust tonade till beige ägg idag. Vi verkar i aveln för att FFG skall värpa så vita ägg som möjligt.

FF Guld. Hönkyckling.
FF Guld. Höna.

Information om hur man stambokför

Uppfödare Fiftyfive Flowery Guld

Koordinator Fiftyfive Flowery Guld

Koordinator Fiftyfive Flowery Guld

Emma Ideström Kull


Angelica Lennartsson

740 47 Harbo

Bengt Sundén

Vallby Söderväg 68
276 56 Hammenhög

Birgitta Arnesdotter

Skåningsmåla
382 74 Alsterbro

Bo Karlsson

Högryd 16
430 10 Tvååker

Bozena Jonsson

Rosstorp Skogslund 125
733 62 Västerfärnebo
Säljer inte avelsägg eller djur av FFG för tillfället

Emma Bensköld

Mosekrog 320
39365 Kalmar

Emma Ideström Kull

Nyserum 307
598 93 Vimmerby

Iréne Bergfors

Edsåker 258
86193 Ljustorp

Janina Olsen

54266 Sjötorp

Jenny Ledin Fredriksson

Ed 111
881 94 Sollefteå

Johan Gustavsson

Ryda Godegården 1
534 96 Vara

Johanna Johansson

Kongavägen 134
37293 Hallabro

Suzanna Rhodevi

Äsplund Björkhem
641 96 Katrineholm

Thomas Flodberg

Lötbacken 10
647 50 Åkers Styckebruk

Veronika Pettersson

88195 Undrom