- Typ: Kombinationsras
- Vuxenvikt: –
- Antal ägg: –
- Äggvikt: –
- Äggfärg: Grön
- Könsvisande: Nej
- Koordinator
- Uppfödare
- Rödlistestatus 2022: 93 djur, 12 besättningar
- Rödlistestatus 2021: 114 djur, 10 besättningar
- Rödlistestatus 2020: –
Detta är en ras där Svenska Kulturhonsföreningen för närvarande inte säljer några avelsägg eller levande djur. Inte heller sker det någon förmedling av kontakter till uppfödare.
Rasen är för tillfället under utvärdering, återskapande eller skapande när avelsprojektet är klart kommer kontaktuppgifter till uppfödare att publiceras på denna sida. Du som vill delta i avelsprojektet behöver bli medlem i Svenska Kulturhönsföreningen och därefter kontakta Koordinatorn för rasen, detta för att kunna ta del av avelsmaterial och själv bidra i avelsarbetet tills dess att rasen betraktas som klar och dess uppfödare publiceras här.
Rasen Isbar skapades av Martin Silverudd 1960. I sitt arbete använde han Plymouth Rock, New Hampshire, Cream Legbar (troligen indirekt genom sin egen Silverudds Safir) och slutligen RIR av Alexanderlinjen. Isbar är en kombinationsras. Den är satt i typen – relativt lik Eksjöhönan men något tyngre. Kortare än en vanlig RiR. Det finns Isbar i silver och guld. En könsvisande variant kan också bli aktuell. I fjäderdräkten liknar silvervarianten av Isbar en Delaware: Silver, Barred, Colombiateckning och sen befjädring är typiska kännetecken.
Enstaka röda fjädrar på tuppen tyder på anlag för guld och är fel. Tupparna i silvervarianten kan få gul anstrykning i sadel, vingbåge och hals. Hönor kan få enstaka röda fjädrar. En Isbar i guld liknar rasen Goldbar: Barred, Colombiateckning och sen befjädring är typiska Kännetecken på Isbar i guld. På denna variant är det önskvärt att avla på de ljust guldgula individerna. Kammen är upprätt eller något lutande. Isbar skall värpa många stora gröna ägg. Eventuella brunvärpare tas ur aveln. Isbar finns inte idag helt färdig för spridning. Svenska Kulturhönsföreningen driver ett projekt där flera deltagande uppfödare med gemensamma ansträngningar kommer att se till att det blir en färdig, återskapad ras. Du som är villig att lägga några år på att delta i projektet är välkommen att kontakta rasens koordinator eller föreningens ordförande.
Uppfödare Isbar

För närvarande sker ingen försäljning av avelsägg eller levande djur. Inte heller sker det någon förmedling av kontakter till uppfödare.
Rasen är underåterskapande. Du som vill delta i avelsprojektet behöver bli medlem i Svenska Kulturhönsföreningen och därefter kontakta Koordinatorn.