Gjordsbolshöna

  • Typ: Kombinationsras
  • Vuxenvikt: Tupp ca 2,5 – 3 kg, Höna ca 2 kg
  • Antal ägg: 240 – 250 / år
  • Äggvikt: ca 60 gram
  • Äggfärg: Brun
  • Könsvisande: –
  • Koordinator
  • Uppfödare
  • Rödlistestatus 2022: 10 djur, 1 besättningar
  • Rödlistestatus 2021: –
  • Rödlistestatus 2020: –

Detta är en ras där Svenska Kulturhönsföreningen för närvarande inte säljer några avelsägg eller levande djur. Inte heller sker det någon förmedling av kontakter till uppfödare.
Rasen är för tillfället under utvärdering, återskapande eller skapande när avelsprojektet är klart kommer kontaktuppgifter till uppfödare att publiceras på denna sida. Du som vill delta i avelsprojektet behöver bli medlem i Svenska Kulturhönsföreningen och därefter kontakta Koordinatorn för rasen, detta för att kunna ta del av avelsmaterial och själv bidra i avelsarbetet tills dess att rasen betraktas som klar och dess uppfödare publiceras här.


Gjordsbolhöna, unghöna. Blir blommiga (vitprickiga) i nästa generation

Gjordsbolshönan är en Värmländsk nyskapad ras. I Martin Silverudds anda.
Tanken med Gjordsbolshönan kommer från Flemming Schiöttes försök på 1980-talet att skapa en höna anpassad för ett friare liv när debatten gick hög om burhöns och man sökte alternativa modeller för äggproduktion.. Gjordsbolshönan kommer att vara skapad av ungefär lika delar Eksjöhöna och Blommehöna. Möjligen med inslag från Delaware och Barnevelder.
Gjordsbolshönan kommer att bli en blommig höna troligen i guld. I färg som en blommig New Hampshire, men ljusare. De inre egenskaperna överskuggar i aveln nu.
Unghönsen du ser här är inte blommiga, men nästa generation blir det. De har goda egenskaper i värpning och köttansättningen förväntas trots sin relativt ringa storlek bli tillfredsställande. I storlek nära Blommehönan och Eksjöhönan.

Gjordsbolhöna, ungtupp. Blir blommiga (vitprickiga) i nästa generation

Varje generation tillåts endast de bästa att para sig efter noggranna fingertester.
Detta blir en medeltung ganska kortbent höna. Kraftigt byggd med djupt bröst och relativt snabb tillväxt. Gjordsbolshönan värper många bruna medelstora, relativt runda, ägg med bra skalkvalitet.
En av fördelarna med Gjordsbolshönan är att den är härdig emot vanliga sjukdomar och emot vårt Nordiska klimat.
De sista korsningarna gjordes våren 2022. Därefter väntar några års syskonparning och selektion för att stabilisera rasen, som beräknas vara klar tidigast 2025.


Uppfödare Gjordsbolhöna

Koordinator Gjordsbolshönan

Koordinator Gjordsbolshönan

Ingemar Dreborg


För närvarande sker ingen försäljning av avelsägg eller levande djur. Inte heller sker det någon förmedling av kontakter till uppfödare.
Rasen skapas i projekt hos kulturhönsföreningen. Du som vill delta i avelsprojektet behöver bli medlem i Svenska Kulturhönsföreningen och därefter kontakta Koordinatorn.