Nyheter

Ny ras på hemsidan och månadens ras (januari)

En rasbeskrivning för Gjorddsbolshönan (en ny ras i Martin Silverudds anda) har publicerats på hemsidan, rasen skapas inom kulturhönsföreningen. Rasbeskrivningen har tidigare enbart publicerats i kulturhönsbladet och kulturhönsboken, men finns numera även på hemsidan.


Månadens ras (januari) : Silverudds blå
Lätt, tålig ras med god värpförmåga, även vintertid. Utmärkt fodersökare. Härstammar från Sverige och pastorn Martin Silverudd.
Blå, spättad och svart är godkända färger. De allra mörkast spättade kan ibland se blommiga ut men skiljs åt genom att blommiga djur har ljusare vingspetsar. Man säger att hönorna i rasen ska se “enfärgade ut på håll”. Hos tuppar är inslag av guld eller silver på hals, vingar och sadel tillåtet.


Ett fåtal raser har fått uppdateringar av bilderna som används för att presentera rasen.

Flera uppdateringar hemsidan

Under veckan har det skett flera uppdateringar av hemsidan.
Samtliga raser föreningen jobbar med, finns nu på koordinator-sidan. Några nya sidor med rasbeskrivning har puclicerats (Cream Legbar, Goldbar och Skånsk Blommehöna). De raser som fortfarande saknar en egen sida jobbas det vidare på, så förhoppningsvis finns även de snart.

Ser du några felaktigheter skicka gärna ett mail till web@kulturhons.se

Flera nya uppfödare!

Hösten har kommit och många har under slutet av sommaren kunnat bli listade som innehavare av höns i våra stamböcker, vilket vi tycker är oerhört roligt och lovar gott inför kommande avelssäsong.

Australorp:
Helen Helghe

Barnevelder:

Eksjöhöns:
Emelie Holmblad

Fifty five flowery silver:
Örjan Bergsten

Gammelsvensk vit leghorn:
Andreas Marmolin

Pekinganka:
Cecilie Jansson

Silverudds blå:
Kerstin Lif
Therese Samuelsson
Anne Johansson
Fredrika Jäspäri