Typ

Värpras

Vuxenvikt

♀ > 2 kg, ♂ ~ 3 kg

Antal ägg

Ca 250 / år

Äggvikt

55 - 65 g

Äggfärg

Bruna

Könsvisande

Nej

Martin Silverudd skapade en högvärpande liten New Hampshire i Ljus Columbiateckning. Vit med svart krage och svart i stjärten. Rasen är utdöd, men ett återskapandeprojekt pågår inom Svenska Kulturhönsföreningen. Aveln har legat nere i några år, men återupptas nu med målet att vara klar tidigast 2024.

Martin Silverudd skapade rasen ur en liten högvärpande New Hampshire han hade tillgång till från ett hönseri i Eksjö. Till det använde han en Plymouth Rock. Vi använder de mest produktiva New Hampshire vi kan hitta idag, produktiva Plymouth Rock och några procent Eksjöhöns. Det sista för att få Silverhamps som är mindre än NH och produktiva. 

Silverhamps är en brunvärpande kombinationsras. Den har svart krage och svart i stjärt och lite på vingarna. Lite svarta eller röda stänk på rygg och kropp förekommer. Det är en ganska lugn och snabbväxande ras. 

 

Silverhampstupp_n

Detta är en bild som vi i vårat sökande efter rasens historia, har funnit på en Silverhamps. Tuppen gick bredvid en häst, som var det egentliga motivet för fotografen Maja Tiderman. Denna bild är alltså en avfotografering av ett hörn av tavlan, som är originalkortet i papper hemma hos Maja.