Vit Bresse

Rasbeskrivning Vit Bresse
För att finna ansvarig för rasen se: Koordinator/Kontaktpersoner

 

image001Vit Bresse är en fransk högproduktiv kombinationsras som av fransmännen anses ge ett exklusivt kött.

Bressarna värper bra. Många ljusa något pigmenterade ägg. Värpningen startar tidigt. Vid 15-20 veckors ålder. Värpningen ligger i Kulturhönsföreningens besättningar på ca 0,7 – 0,8 ägg/dag och höna med en vikt på 65-75 g, lite mindre för unghöns. Vi dokumenterar fortlöpande, planerar intag av fler linjer och återkommer med utförligare info om värpningen. Hönorna väger ca. 2,5-3 kilo och tupparna ca 3-3,5 kilo. Benen är mörkblå. Vit Bresse har släktskap med Italienska och andra högvärpande hönsraser.
Bressen har enkelkam och vita öronskivor.

image003

 

Stekar från La Bresse säljs i speciella sigillmärkta förpackningar då de uppfyller vissa villkor i moderlandet. En Vit Bresse föds i Frankrike upp med minst tio kvadratmeter utomhusyta. Det gynnar rasen eftersom de är friska i maten, men bra fodersökare. De ger då ett utsökt kött till en rimlig peng.

Vid vinterinstallning, märks det lite högre foderbehovet jämfört med andra kombinationsraser.
Vi återkommer med mer exakt dokumentation i frågan.
Rasen torde lämpa sig mycket väl för den som har grönytor att utnyttja för effektivare uppfödning för ett utmärkt kött.

 

 

image005

Bresseäggen är beige.

 

 

Comments are closed